divendres, 1 de juny del 2012

SIERRA DE ARALAR - NAVARRA

 
Per conèixer aquest preciós indret navarrès, ens situarem a Lekunberri, a 530 kms. de Barcelona per autopista. (Barcelona-Saragossa-Pamplona, seguir direcció Donosti per la AP-15 i sortirem a la sortida número 124.). Ens hi plantarem en unes cinc hores.

Cal dir que la Sierra de Aralar s'estén tant per Navarra com per Guipúscoa. En aquesta entrada parlaré només de la part navarresa.

Comentari:

A Lekunberri hi ha l'hotel Ayestaràn, antic però molt digne, que a banda i banda de la carretera que creua el poble ofereix, a més, un restaurant on es menja força bé.

Al mateix Lekunberri hi ha una via verda de més de 40 kms. que surt de l'antiga estació de "Plazaola" on ara hi ha l'oficina de turisme. Val la pena fer una bona caminada.

A poca distància, es troba la Cova de Mendukilo, el subsol de la Sierra de Atralar. Es recomanable coneixer-la i experimentar a 40 metres sota terra la sensació del silenci i l'obscuritat absolutes.

Dir Aralar és dir muntanyes cobertes d'un tapis immens de colors verds. La seva alçada es moderada; màxim 1.300-1.400 metres, però  donen la sensació de ser molt més altes.

També es dir pobles de cases blanques i teulades vermelles, habitades per pastors, bàsicament i algunes dedicades al turisme rural.

També es dir pau, tranquil·litat, amabilitat de les seva gent i bons aliments...

Com exemple d'aquests pobles trobem Intza, Gaintza i Azkàrate a quatre passes de Betelu, pocs kilòmetres al nord de Lekunberri.

Fonamental és anar al Monestir romànic de San Miguel de Aralar. Des de Lekunberri mateix surt una carretera que en 17 kms. espectaculars ens portarà al cim de la muntanya on està aquest singular monument. Des de aquí dalt la panoràmica es fantàstica.

En els punts quilomètric 12 i l3 hi ha espai  per deixar el cotxe i agafar qualsevol camí que ens endinsi pels boscos de roures, avellaners, fagedes o planes cobertes de pastures.

Al km. 13 es troba l'indret anomenat Albi. A 50 metres de la carretera veureu un dolmen, el de Albi, molt ben conservat. De fet en aquests voltants hi ha més de 60 monuments megalítics.

A l'oficina de turisme disposen de fitxes per practicar el senderisme o fer cims. Hi ha uns 200 kms. de camins molt senzills de caminar en mig d'aquest paradís.

Una excursió pel bell mig de boscos preciosos, que surt del poble de Iribas, a menys de 2 kms. de Lekunberri, permet veure el naixement de dos rius fent una ruta circular de poc més de 5 kms.

Si teniu la sort de que el temps es bo i voleu conèixer una mica les valls veines de Aralar, podeu recorrer els pobles de les Valls de Goñi, on destaca Arteta.

Tornant, a Barcelona, si us desvieu fins al poble de Jauntsarats podreu veure dos roures centenaris que estan declarats monuments naturals. Tenen més de 8 metres de perímetre...

 Foto i vídeo: mon-ra-mon
Les paraules en cursiva son també enllaços i porten a les web del lloc assenyalat.

4 comentaris:

  1. M'ha agradat el teu treball sobre Aralar. Dona sensació de placidesa. Les fotos del teu muntatge inunden els ulls de verdor. Les que més m'agraden son les dues de l'interior de la cova. Els enllaços també il.lustren força bé. Me'n alegro que hagiu disfrutat de la sortida.

    ResponElimina
  2. JOSEP LLUÍS: En mig d'aquests paratges recuperes les sensacions que el brugit dels aconteixements que estem vivint ens mig esborren. Si que ha valgut la pena la sortida!.

    ResponElimina
  3. Tornant a mirar aquesta entrada he recordat que ja em va cridar l'atenció que uns roures, per molt centenaris que siguin, tinguin 8 mts. de diàmetre. Dono per entés que seràn de perímetre. No passa res.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi tant que son vuit metres de perímetre i no de diàmetre. Lapsus corregit. Gracies!.

      Elimina