A Corbera de Llobregat mi uneix el record de moltes bones vivències passades sobretot en els anys 80 i 90, principalment els estius, que els passàvem plegats amb els pares i amb els nostres fills, aleshores molt jovenets i envoltats de bons amics.
Encara que des d'aleshores, Corbera ha crescut molt, passant de ser un poble gairebé d'estiueig a un poble on la gent que hi viu ho fa de manera permanent, val la pena descobrir-lo per un munt de detalls: natura, història, oci...
Reprodueixo, íntegrament l'apunt que l'Ajuntament de Corbera té publicat a internet, perquè recull els trets més destacats d'aquesta bonica localitat tan a prop de Barcelona però tan allunyada de la seva contaminació.
"Corbera de Llobregat és una població situada a la comarca del Baix Llobregat, a la vall baixa del riu, a uns25 quilòmetres de Barcelona, amb una altitud de 652 metres sobre el nivell del mar al Puig d'Agulles, el seu punt més alt. El seu territori és molt accidentat orogràficament pel massís del Garraf-Ordal i està cobert en bona part per extenses zones de bosc.
La zona alta conforma el nucli més antic, la Corbera mil·lenària, i la zona baixa, que es va desenvolupar posteriorment entorn de la masia de Can Roig, ocupa la part meridional del terme, prop de la riera de Rafamans.
Els elements més destacats del nucli històric són el Casal de Santa Magdalena (segle XVI), també conegut com el Castell; l’antic Hospital de Pelegrins (segle XVI); l’església de Santa Maria (segle XIII i successius); les runes de l’antic Castell de Cavallers (segle X); entre d’altres.
Prop de la vila de Corbera, hi trobem l’Antic Priorat de Sant Ponç que va ser construït al segle XI, en estil romànic llombard. L’església de Sant Ponç, que es troba en excel·lent estat de conservació, és una de les mostres romàniques més importants de la província de Barcelona. L'Aplec es celebra el segon diumenge del mes de maig.
Corbera compta amb extenses zones de bosc, que possibiliten les activitats en plena natura. Actualment hi ha diverses rutes aptes per a tots els públics en format d’itineraris senyalitzats. També s’han rehabilitat antics camins de ferradura que permeten passejar per qualsevol racó del municipi, a peu o en bicicleta de muntanya. Fonts, masies i arbres centenaris completen l’oferta de natura de Corbera que, a només 25 km. de Barcelona, és plena d’indrets màgics per descobrir.
Des del servei de Turisme proposem dues visites comentades:
Corbera, 1.000 anys en una passejada. Recorregut a peu pel nucli històric que permet apreciar els diferents elements de la vila medieval.
Monestir de Sant Ponç de Corbera. Visita guiada a l'església de l'antic monestir romànic resseguint els trets característics de la seva arquitectura, la seva història i el seu entorn natural.
Per als visitants que desitgin recórrer la nostra vila per lliure recomanem:
Audioguia de Corbera (en català, castellà, anglès i francès)
Rutes de natura: itineraris de natura per 21,27 hectàrees que representen una excel·lent mostra de la diversitat dels ecosistemes mediterranis. Gaudint de boscos, fonts, camins de ferradura, el monestir de St. Ponç i paratges naturals espectaculars.
El Punt d'Informació Turística
Exposició permanent i emotiu audiovisual “Corbera, instantànies de bons records”.
Mostra de productes dels comerços artesans de Corbera.
Viure les festes populars:
El 1er Pessebre Vivent de Catalunya, tots els festius i vigílies de festius des del primer cap de setmana de desembre fins al segon cap de setmana de gener.
17 de gener, Festa Major de Sant Antoni Abat amb els tres tombs per la vila.
Aplec de Sant Ponç, amb missa, sardanes, mercat artesanal.
La Fira Innova, exposició comercial.
Festes majors d'estiu, dia 22 de juliol Santa Magdalena, úniques, amb la fira de barraques, la tapatum, la nit de l'empalmada i els correfocs.
Gaudir de la gastronomia:
Corbera Sabors és un col·lectiu gastronòmic format per restauradors i empresaris corberencs amb una llarga trajectòria professional que els ofereix una gran varietat de plats de la gastronomia Catalana. www.corberasabors.com"
Fotos baixades d'internet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada