dijous, 3 de març del 2016

BOLONYA


Bolonya és una ciutat del nord d'Itàlia, entre Florència i Venècia què té un gran encant per moltes raons.

Per començar, dir que té uns 380.000 habitants, que arriben al milió si tenim en compte els que viuen a la seva àrea metropolitana. D'aquest total, 100.000 són estudiants. Això marca un ambient alegre i compromès d'aquesta bonica ciutat que, entre altres té l'honor de tenir la Universitat més antiga del món (any 1088), i el segon centre històric medieval més ben conservat i més gran de tota Europa, només per darrere de Venècia.



En diuen "La Ciutat Roja" ("Bologna la rossa") pel color de les seves teulades i moltíssimes de les parets dels edificis, i per ser un dels centres més actius en la defensa dels moviments obrers i de partisans contra els feixistes, durant la Segona Guerra Mundial.



També se l'anomena "Bolonya la Docta" ("Bologna la dotta") per això que he dit de la seva històrica Universitat

Per últim, també li diuen ("Bolonya la Grassa" ("Bologna la grassa"), per la seves especialitats gastronòmiques.


Són molts els monuments, museus i bells racons que té Bolonya. Passejar-la, pujar a la torre més alta de la ciutat que té gairebé 100 metres d'alçada, encara que s'hagi de fer l'esforç de salvar 498 graons: visitar la seva impressionant biblioteca-ludoteca pública com un bolonyès més, a la plaça de Neptú, al costat de l'espectacular Piazza Maggiore.









Entrar a la Universitat, a la Pinacoteca, deixar-se anar pels 35 km. d'arcades que protegeixen als vianants de la pluja; entrar a algunes de les innumerables biblioteques que hi ha en el centre històric, entrar a menjar a alguna de les trattories o restaurants (més de 1500), pastisseries, cafeteries, gelateries. 



Entrar al seu impressionant Teatro Comunale on en el seu temps Wagner dirigia les seves obres competint emb Verdi que ho feia a l'Escala de Milà i que actualment està en plena activitat.



El disseny italià, ja sigui de roba, decoració, cotxes, etc. també tenen a Bolonya un dels seus punts destacats. Les galeries Cavour, per exemple recullen una bona mostra de tot això.


A la part nova, hi ha la Fira de Mostres on es fan congressos i exposicions de tota mena. El dia que vam estar-hi hi havia un congrés sobre cooperativisme que va acollir a moltíssima gent.

Sobre la manera d'arribar-hi, l'opció més interessant des de Barcelona és l'avió. La Cia. Vueling ofereix a preus econòmics vols que en una hora i mitja et deixen allà mateix. 

Agafant l'aerobús al mateix aeroport ens portarà en un quart d'hora a l'Estació Terminus de Tren, tristament famosa per l' atemptat terrorista perpetrat per un grup ultradretà a l'agost de 1980.

Davant mateix de l'estació hi ha una bona oferta hotelera. Hotels de quatre estrelles que entre dissabtes i dimarts ofereixen habitacions estupendes amb esmorzar inclòs a uns preus molt raonables.

En fi, una ciutat que ens descobreix a cada pas la seva bellesa, la seva història , la seva cultura i el seu ambient. Val molt la pena anar-hi si encara no la coneixeu.


Vídeo i fotos: mon-ra-mon

2 comentaris:

  1. No conec Bolonia, però sempre he sentit que és una asignatura pendent. Les teves concises explicacions i el teu reportatge gràfic em fan dentetes. M'agrada que t'hagi agradat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A poc que puguis no et perdis aquesta ciutat. Estic segur que t'agradarà molt.

      Elimina