dijous, 21 d’abril del 2016

MENORCA


Menorca a la primavera, amb bon temps i durant 15 dies és realment un viatge sensacional. L'Imserso ens ha facilitat el fet de fer-ho i l'experiència va anar així:

L'hotel el teníem a la Cala Bosc, uns 12 km. al sud de Ciutadella, ciutat amb la qual està comunicada per un bus de línia regular que hi arriba en un quart d'hora.

Si es pot, però, el més pràctic per recórrer l'illa és llogar un cotxe. És el que vam fer. 1.500 km. en total i moltes hores caminades pel Camí de Cavalls, per cales i platges (Cala en Blanes, Cala Morell, Cala Galdana, Cala Sa Macarella Sa Macarelleta, Son Saura, Cala en Turqueta, Cala d'es Talaier, Cala d'Algairens, Cala del Pilar, Cala Pregonda, Cala en Porter, Cala Ets Alocs; Platges de Binimela, Sant Tomàs, Binigaus, Son Bou, D'es Grau); veient restes prehistòriques (Naveta des Tudons, Poblat talaiòtic de Torre d'en Gaumés i Necròpolis i Coves de Cala Morell); Fars ( Punta Nati, Artrutx, Cavalleria i Favàrtitx) i per les localitats més destacades (Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Fornells, Binibèquer Vell, Alaior, Ferreries, Na Macaret, Port d'Addaia...).

Realment 15 dies, matinant una mica i aprofitant el dia fins a la posta de sol, donen per a molt.

Tot el que hem vist ens ha agradat molt. Especialment aquells llocs lliures de construccions als que s'ha d'arribar a peu. Parlo de Cales com la del Pilar, Pregonda, Sa Macarella i Sa Macarelleta, Son Saura, En Turqueta i Talaier...

Destaco especialment el camí des de la Cala En Turqueta fins la Talaier sempre a una bona alçada sobre el mar i amb una panoràmica espectacular. També el recorregut pel Camí de Cavalls des de Cala Galdana fins Sa Macarelleta, passant per Sa Macarella.

Els Fars de Cavalleria (el més septentrional de l'illa), el de Favàrtitx i el de Punta Nati són dignes de veure. Tant amb el mar enfadat per la tramuntana com si està pla, Cada un d'ells, totalment diferents entre si, ofereixen paisatges extraordinaris.

A Es Grau hi ha l'accés al Parc Natural dels Aiguamolls. Des del mateix poble, molt bonic per cert, es pot fer un tast d'aquest Parc amb una singular platja que hi forma part.

Les restes prehistòriques que assenyalo són molt interessants. Menorca és un dels llocs més rics en Talaiots, Navetes, Taules, Coves, etc. que a pesar de tenir una antiguitat de milers d'anys permeten la seva comprensió en contemplar-les.

Ciutadella i Maó, són ciutats petites, tranquil·les, plenes d'història, d'art i de bells indrets. S'han de passejar i gaudir.

Binibèquer Vell, punt turístic de primer ordre, en visitar-la sense gent, igual que la urbanització de Platja Fornells, permet assaborir cada detall. Valen molt la pena.

Una visita a un lloc diferent, però espectacular i sorprenent és a les pedreres de marès que hi ha a pocs kilòmetres de Ciutadella, sota el nom de Líthica. L'espai que ocupen les antigues explotacions manuals conviuen amb les mecàniques que estan en actiu. Els espais que han deixat les antigues, s'han poblat d'una vegetació exuberant i les modernes proporcionen uns espais grandiosos plens de bellesa que inclús s'utilitzen per fer-hi concerts i espectacles de dansa.

El mar és aquí diferent: Uns blaus increïbles, es barregen amb verds, grisos, i marrons. Les arenes de les platges son, sovint, d'un blanc lluminós. Les roques les tens de totes les textures, formes i tonalitats...


Veure tot això i gaudir-ho sense aglomeracions és un privilegi que el que pugui no s'ha de deixar perdre.

Per acabar: no oblidem la gatronomia: caldereta de llagosta, formatge D.O. Maó, sobrasada de porc negre, embotit de carn i xulla.... tot boníssim.

Vídeos:





Fotos i vídeos: mon-ra-mon

1 comentari:

  1. Com sempre, molt bona la teva ressenya. Els textos, les fotos i els muntatges denoten entusiasme.
    Fan ganes de tornar-hi als que ja tenim Menorca una mica oblidada.
    Ha estat un plaer reviure els propis records.

    ResponElimina